Mityba senjorams, sergantiems cukriniu diabetu: iššūkiai ir patarimai
Pasaulyje daugėjant vyresnio amžiaus žmonių, kartu didėja ir cukriniu diabetu sergančių senjorų. Pavyzdžiui, Amerikos diabeto asociacijos duomenimis, bent vienas iš keturių 65 metų ir vyresnių žmonių serga pirmo arba antro tipo cukriniu diabetu.
Be to, medikų skaičiavimais, apie pusės vyresnių nei 65 metų amžiaus žmonių kraujo tyrimai rodo didesnį nei norma gliukozės kiekį kraujyje. Nepakeitus gyvenimo būdo ir mitybos, aukštas cukraus kiekis kraujyje gali nuvesti prie antro tipo diabeto išsivystymo.
Diabeto problemai pasaulyje tik augant, vis daugiau tyrimų yra skiriama mitybai, kuri būtų tinkama sergant cukriniu diabetu. Mat atidžiai renkantis, kokie maisto produktai atkeliauja ant stalo, galima geriau kontroliuoti sveikatos būklę ir pagerinti gyvenimo kokybę.
Tiesa, anot medikų, kiekvieno žmogaus organizmas skirtingai reaguoja į maistą, todėl vienos stebuklingos dietos ar mitybos plano, sergant diabetu, deja, nėra.
Kaip cukrinis diabetas gali paveikti sveikatą?
Kodėl mityba sergant cukriniu diabetu yra tokia svarbi? Valgant tam tikrus maisto produktus, jie sukelia padidėjusį gliukozės kiekį kraujyje. O cukriniu diabetu sergančių žmonių organizmas negali tinkamai suvaldyti tokių cukraus šuolių, kas gali privesti prie hiperglikemijos (pavojingai padidėjusio cukraus kiekio kraujyje), kuri, savo ruožtu, gali sukelti inkstų ir širdies ligas ar netgi ketoacidozę (diabetinę komą).
Cukrinis diabetas taip pat lemia tokius regėjimo sutrikimus kaip katarakta ar glaukoma, kas vyresnio amžiaus žmonėms, kurių raumenų tonusas dažniausiai yra nusilpęs, o koordinacija suprastėjusi, yra ypač pavojinga, nes, prastai matant, didėja rizika užkliūti, nugriūti ir susižaloti.
Tiesa, reikia nepamiršti, kad cukriniu diabetu sergantys senjorai paprastai turi ir kitų ligų, kurios yra gydomos vaistais. Kai kurie jų, įskaitant ir dalį antibiotikų, taip pat gali kelti cukraus kiekį kraujyje.
Mityba sergant cukriniu diabetu
Sergant cukriniu diabetu, pirmas žingsnis, norint sveikiau valgyti, yra pasidomėti ir suprasti, kaip įvairios maistinės medžiagos veikia cukraus kiekį kraujyje. Subalansuotas valgymo režimas su daug ląstelienos turinčių angliavandenių, liesų baltymų ir sveikų riebalų gali padėti palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje ir išvengti pavojingų svyravimų. Tačiau reikia atkreipti dėmesį ir į dar keletą aspektų.
Porcijų dydžiai
Sergant cukriniu diabetu, svarbu palaikyti pastovų angliavandenių kiekį, valgant ir užkandžiaujant nustatytu laiku. Tokiu būdu angliavandenių virškinimo procesu metu išsiskyrusi energija organizmui bus „tiekiama“ pastoviai.
Kiek angliavandenių, riebalų ir kitų maistinių medžiagų reikia įtraukti į vieną porciją, priklauso nuo žmogaus amžiaus, svorio, fizinio aktyvumo ir kitų veiksnių, todėl rekomenduotina kreiptis į specialistą. Tačiau bendrai orientacijai galima taikyti vadinamąjį „lėkštės metodą“.
Pagal šį metodą, sergant cukriniu diabetu, pusę lėkštės reikėtų užpildyti nekrakmolingomis daržovėmis, pavyzdžiui, špinatais, morkomis ir pomidorais. Ketvirtadalį – liesais baltymais (tunu, liesa kiauliena ar vištiena), o likusį ketvirtadalį paskirti tokiems sveikesnių angliavandenių produktams kaip rudieji ryžiai arba krakmolingos daržovės.
Į lėkštę nedideliais kiekiais galima įtraukti „gerųjų“ riebalų, pavyzdžiui, riešutų ar avokadų. Taip pat tinka gabalėlis kokio nors vaisiaus arba nedidelis kiekis pieno produktų. Gerti reikėtų vandenį ir kitus nesaldintus gėrimus.
Alkoholio vartojimas
Sergant cukriniu diabetu, vartoti alkoholį reikėtų itin atsargiai. Alkoholis gali sutrikdyti kepenų veiklą ir apsunkinti baltymų bei riebalų pavertimą į angliavandenius. Be to, alkoholiniuose gėrimuose taip pat gali būti daug vadinamųjų „tuščių“ kalorijų, kurios skatina persivalgymą.
Sergant cukriniu diabetu ir nusprendus pavartoti alkoholinių gėrimų, reikėtų stebėti gliukozės kiekį kraujyje ir jokiu būdu alkoholio nevartoti tuščiu skrandžiu. Taip pat nepatartina gerti alkoholinius gėrimus užsiimant kokia nors fizine veikla ar sportuojant, o šalia alaus ar vyno taurės reikėtų nepamiršti atsigerti ir vandens.
Angliavandeniai mityboje
Pagrindinė angliavandenių užduotis yra aprūpinti organizmą energija, tačiau nors jie organizmui yra būtini, tačiau nevisi angliavandeniai yra vienodi. Vadinamieji „greitieji“ angliavandeniai organizme suyra greičiau ir greičiau pakelia cukraus kiekį kraujyje. Prie tokių angliavandenių priskiriamas cukrus, medus, laktozė. Sergant cukriniu diabetu, tokių angliavandenių reikėtų vengti.
Tuo tarpu „lėtieji“ angliavandeniai yra pasisavinami lėčiau ir energija organizmui yra atiduodama tolygiau. Prie tokių angliavandenių priskiriamos kruopos, grūdai, ankštinės daržovės, bulvės, riešutai. Šie angliavandeniai dar yra vadinami geraisias ir kompleksiniais.
Sergant cukriniu diabetu, angliavandenių apskritai reikėtų vartoti mažiau, tačiau jeigu jau juos vartojate, rinktinės maisto produktus, kuriuose gausu būtent lėtųjų angliavandenių.
Ko nepamiršti įtraukti į savo racioną
Sergant cukriniu diabetu, individualų mitybos planą visais atvejais turėtų sudaryti specialistas. Todėl žemiau aptarsime tik keletą aspektų, apie kuriuos paprastai kiek rečiau pamąstoma. O vyresnio amžiaus žmonėms, tiek sergantiems cukriniu diabetu, tiek ne, taip pat reikėtų nepamiršti ir kitų senjorų mitybos principų.
Šaldyti vaisiai ir daržovės
Gyvenant Lietuvoje, šiltasis sezonas mus džiugina gausiu uogų, vaisių ir daržovių derliumi. Būtent sezono metu nuskinti vaisiai ir daržovės turi daugiausiai vertingų savybių, todėl patartina juos pirkti didesniais kiekiais ir užšaldyti. Užšaldyti galima ne tik savo pačių užaugintus ar iš ūkininkų pirktus vaisius ir daržoves, bet ir parduotuvėje pirktus, ypač jeigu nespėsite jų laiku suvartoti.
Šaldytos uogos, sutrintos į kokteilį, yra puikus būdas numalšinti saldumynų poreikį ir išvengti pridėtinio cukraus. O tokios daržovės, kurios turi daug ląstelienos (pavyzdžiui, burokėliai, morkos, avokadai), padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl taip pat yra labai naudingos žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.
Žuvys, turinčios Omega–3 riebalų rūgščių
Riebioje žuvyje, pavyzdžiui, lašišoje, skumbrėje, upėtakyje ir tunuose, gausu omega-3 riebalų rūgščių, kurios gali padėti sumažinti širdies ligų ir uždegimų riziką. Sergant cukriniu diabetu, paprastai rekomenduojama du kartus per savaitę valgyti žuvies, prioritetą teikiant riebiai žuviai.
Jeigu žuvies nemėgstate arba esate vegetarai, Omega-3 rūgščių galima gauti ir iš tam tikrų augalinių produktų. Šio maistinio elemento gausu, pavyzdžiui, chia sėklose, sojų pupelėse, linų sėmenyse, kanapių sėklose, baltosiose pupelėse.
Sveiki užkandžiai
Galvojant apie mitybos korekcijas, svarbu nepamiršti, kad užkandžiai daugeliui žmonių yra kasdienio valgymo dalis. Ieškant sveikesnių užkandžių receptų, pasak kai kurių specialistų, vertėtų atkreipti dėmesį į tokius, kurių pagrindą sudaro gerųjų angliavandenių ir liesų baltymų derinys.
Keli pavyzdžiai:
- žemės riešutų sviestas su viso grūdo krekeriais
- graikiškas jogurtas, sumaišytas su uogomis ir granola
- varškės sūris su uogomis
- humusas su morkų ir agurkų lazdelėmis
- nedidelis obuolys su sauja graikinių riešutų
- avokado griežinėliai ant pilno grūdo skrebučio
- migdolų ir džiovintų vaisių mišinys
Diabetu sergantys vyresnio amžiaus žmonės į savo racioną įtraukti turėtų ne tik produktus, kurie padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, bet ir kitus maisto produktus senjorams, kuriuos rekomenduoja geriatrijos specialistai.
O apibendrinant mitybos, sergant cukriniu diabetu, strategiją, pagrindinis dėmesys turėtų būti skiriamas greitųjų ir lėtųjų angliavandenių atpažinimui. Taip pat svarbu palaikyti dienos valgymo režimą, jame numatant tiek didesnius pavalgymus, tiek užkandžius.